19 mai 2018

HEIDI FETIȚA MUNȚILOR. Povestire pe scurt (5)

roman de JOHANNA SPYRI

Capitolul V. Doi oaspeți

La vremea când Heidi fetița munților  mai avea puțin și împlinea opt ani, învățătorul din Dörfli îi trimise vorbă bunicului că trebuie să o înscrie la școală. Bunicul i-a transmis prin Peter că nu are de gând să o dea la școală pe fetiță. După aceea se trezi cu doi oaspeți.


Într-o bună zi sosi la ei bătrânul pastor din Dörfli, veche cunoștință a bunicului. Știa de răspunsul bunicului către învățător și îl întrebă ce are de gând cu fetița. Bunicul spuse că Heidi crește laolaltă cu caprele, care măcar nu o învață nimic rău. Pastorul insistă că învățătura e necesară, uimit că tocmai un om ca bunicul, care colindase toată lumea și învățase multe, avea această atitudine.
Bunicul spuse că el nu va trimite fetița zi de zi prin frig sau viscol, să bată un drum de două ore. Pastorul înțelese că bunicul o iubește pe Heidi și îi spuse să revină în sat, dar bunicul fu de neînduplecat.
După vreo două zile apăru alt oaspete neașteptat: mătușa Dete, foarte mândru îmbrăcată, cu pălărie cu pene și rochie lungă ce mătura pe jos.
Dete se bucură că Heidi fetița munților arăta așa de bine, dovadă că bunicul o îngrijise bine. Aduse vestea că, la Frankfurt, o familie foarte bogată, ce avea o fetiță paralizată, voia să ia pe lângă ei o fetiță deosebită, care să trăiască și să învețe în casa lor, alături de fata lor. Dete se gândise la Heidi, fiindcă simțise că nu era drept să îl lase pe bunicul să îi poarte singur de grijă câte zile mai avea de trăit.
Bunicul o refuză morocănos și pe Dete, dar aceasta îi spuse în față că nu se poate să țină fata în neștiință, să nu o trimită nici la școală, nici la biserică. Îl amenință și cu tribunalul și că va dezgropa și niște povești mai vechi.
Bătrânul cedă furios și îi spuse că nu vrea să le mai vadă niciodată. Heidi nu voi să meargă, dar Dete o momi cu frumusețea Frankfurtului și o luă repede de acolo. Nu se opri nici în sat, deși Heidi fetița munților voise să o vadă pe bunica, dar Dete o amăgi că se vor întoarce repede de la Frankfurt și îi vor aduce bunicii pâinițe moi și albe.

* * *

Urmează Heidi fetița munților (6)

Găsești textul întreg al capitolului V aici !


Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

6 comentarii:

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !