19 mai 2018

HEIDI FETIȚA MUNȚILOR. Povestire pe scurt (6)

roman de JOHANNA SPYRI

Capitolul VI. Un nou capitol și alte întâmplări

Dete și Heidi fetița munților ajunseră la Frankfurt și fură primite cu aere de superioritate de Tinette și de domnișoara Rottenmeier. Prima era camerista, iar cealaltă, guvernanta fetiței care nu putea să meargă și stătea toată ziua într-un scaun cu rotile. Fetița se numea Clara.

Guvernanta fu cam nemulțumită de Heidi, căci nu știa să citească și să scrie. Dete i-o tăie scurt că ea însăși ceruse o fetiță neobișnuită, care să nu semene cu alți copii. Apoi plecă la stăpânii ei, lăsând-o acolo pe Heidi fetița munților.

Clara vorbi frumos cu Heidi, care era cu patru ani mai mică decât ea. Îi spuse că preceptorul ei o va învăța și pe ea să citească, fiindcă nu se poate fără asta. La prima lecție, însă, Heidi nu rezistă, răsturnă toate și fugi din casă, spre uimirea preceptorului și a Clarei și spre disperarea guvernantei.
Sebastian, valetul, era mai binevoitor cu Heidi decât guvernanta. Fetița aflase de la el că ar putea vedea până departe numai din turla unei biserici cu o bilă aurie în vârful săgeții ce se afla, la rândul ei, în vârful turlei. Dornică să revadă câmpiile și munții, Heidi porni pe străzile Frankfurtului în căutarea bisericii. Nu reuși să o găsească decât cu ajutorul unui micuț flașnetar.
Bătrânul paznic al bisericii o conduse pe Heidi în turlă, dar nu văzu decât clădiri și acoperișuri. Dezamăgirea fu însă uitată imediat ce văzu în camera paznicului o pisică cu opt pisici mici. Paznicul i le oferi pe toate, dar Heidi luă deocamdată numai două, una galbenă și una albă, și le puse în buzunarele șorțului.
Micul flașnetar o duse pe Heidi înapoi acasă. Domnișoara Rottenmeier era furioasă foc și începu să o certe pe Heidi. Nu apucă să spună tot ce avea de spus, când auzi un mieunat. Crezând că Heidi făcuse așa ca să râdă de ea, guvernanta se înfurie și mai tare. Atunci Heidi scoase la iveală pisicuțele.
Guvernanta, care nu putea suferi pisicile, porunci lui Sebastian să le arunce afară și se încuie apoi în sala de studii. Sebastian, rugat de Clara, ascunse cele două pisici mici, pentru ca Heidi fetița munților și Clara să se poată juca cu ele când guvernanta nu se afla acolo.

* * *

Urmează Heidi fetița munților (7)

Găsești textul întreg al capitolului VI aici !


Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

6 comentarii:

  1. Doamna Strinu , sunteți o persoana excelenta pentru ca faceți aceste lucruri , ne ajuta foarte mult pe noi școlarii și va mulțumim!

    RăspundețiȘtergere
  2. Mulțumesc,în loc să citesc 600 de pagini o citesc de pe internet.

    RăspundețiȘtergere
  3. Va multumesc mult !! Aceasta povestire ma ajutat foarte mult !! Asa am luat premiul ___1 la romana opț !va multumesc din suflet🥰🥰🥰

    RăspundețiȘtergere

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !