14 mai 2018

TREN DE PLĂCERE. Povestire pe scurt

schiță de Ion Luca Caragiale

Madam Mița Georgescu și soțul ei, Mihalache Georgescu vor pleca la Sinaia cu un tren de plăcere. Împreună cu ei va merge și copilașul lor de cinci ani, Ionel. De asemenea și bunica lui, mama doamnei Georgescu, cucoana Anica, zisă și gramamá.
Sâmbătă după prânz doamnele încep să se pregătească de plecare. Trenul pleca din Gara de Nord la ora trei fără cinci.
Toaleta doamnei Georgescu este viu colorată. Mama ei, văduvă, se îmbracă în negru. Puiul, Ionel, va purta uniforma de ofițer de vânători.
La ora două fără un sfert, domnul Georgescu vine cu o trăsură. Îi ia pe doamna, pe copil și un coș cu provizii. Gramama va veni la gară cu tramvaiul. Se vor întâlni cu toții în salonul de așteptare de clasa întâi.
Coana Anica sosește în ultima clipă. Domnul Georgescu o trimite să-și ia bilet la clasa a treia. În sfârșit trenul pornește. Vine conductorul să verifice biletele. Doamna Georgescu spune că puiul nu a împlinit patru ani, pentru a se bucura de gratuitate.
Ajunși la Sinaia, madam Georgescu, soțul ei și puiul se urcă într-o birjă. Ei merg la parc, la hotelul Regal, să ia o cameră. Gramamá merge pe jos să ia o cameră la Mazăre, aproape de gară. După ea, un băiat care duce coșul. Seara, puiului i se face foame. Domnul Georgescu o lasă pe madam Georgescu pe o bancă, ia copilul și pleacă cu el la gramamá. La hotel Mazăre însă, află că nu avuseseră camere. Coana Anica fusese trimisă la hotel Manolescu. Acolo, află că nici acolo nu fuseseră camere și au trimis-o la hotel Voinea.
Domnul Georgescu ia o franzelă pentru copil și pleacă spre Voinea. Trece și prin parc, să-i spună consoartei ce se întâmplase, dar nu o mai găsește. Lasă copilul pe bancă, să se mai odihnească. Face câțiva pași prin parc, poate dă de madam Georgescu. Când se întoarce nu-l mai găsește nici pe Ionel. Află de la un domn că pe copil îl luase o doamnă. Copilul îi spunea mamițico și plecaseră spre gramamá.
Domnul Georgescu ia drumurile de la început. Se duce după madam Georgescu și copil la Mazăre, de acolo la Manolescu, de aici la Voinea... Aici, nimeni. Obosit și transpirat stă o clipă să se gândească încotro să apuce. Tocmai atunci apare o cunoștință care-i spune că madam Georgescu îl așteaptă în parc cu familia Georgescu și cu locotenentul Mișu.
În parc, nu-i găsește pe cei căutați, în schimb îl găsește pe el coana Anica. Trăsese în altă parte, la Villa Măndica.   Se întâlnise cu madam Georgescu, și îl culcase pe puiul acolo. Madam Georgescu plecase, însă, cu locotenentul Mișu și mai multă lume, la Sfânta Ana. Coana Anica îl roagă pe ginerele ei să se ducă și el. Domnul Georgescu e frânt de oboseală și nu vrea să se ducă. Mănâncă împreună, apoi gramamá se culcă în odaia copiilor, cu puiul. Domnul Georgescu doarme în camera locotenentului.
Pe la cinci și jumătate dimineața sosesc, cu lăutari și chiote, locotenentul Mișu și toți ceilalți. Fuseseră la Urlătoare, așa că domnul Georgescu degeaba s-ar fi dus la Sfânta Ana.

Sfârșitul povestirii pe scurt a schiței Tren de plăcere

Sursa foto
Dă clic și citește textul integral !

Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

2 comentarii:

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !