23 mai 2018

SINGUR PE LUME. Povestire pe scurt (6)

roman de HECTOR MALOT

Capitolul XX Grădinar

Rémi se îmbolnăvește de pneumonie. Grădinarul Acquin și toată familia lui îl îngrijește, este chemat și medicul, deși erau săraci. Boala durează mult, iar băiatul iese din casă abia odată cu sosirea primăverii. Întâi se plimbă mult cu Liza, până prinde puteri. apoi începe și el să muncească în grădină, alături de ceilalți.

Toți îl privesc pe noul grădinar ca pe un membru al familiei, cu obligații, dar și cu drepturi egale cu ale celorlalți. Se înțeleg bine și Rémi nu se mai simte singur pe lume. În casa grădinarului se aflau cărți, pe care el le citește cu mare interes. Îi citește și Lizei, apoi o învață și pe ea să citească, spre marea mulțumire a lui nenea Acquin.

XXI Familia împrăștiată

Rémi este atât de fericit, încât își spune că asta nu poate să dureze prea mult. Într-adevăr, după vreo doi ani, vine o furtună cu grindină care distruge toată grădina. De pe urma florilor cultivate aici, nenea Acquin își hrănea copilașii, dar plătea și ratele datorate pentru grădină și casă.
Nemaiavând cu ce plăti, grădinarul rămâne fără casă și grădină și este închis la închisoarea datornicilor pentru cinci ani. Copiii sunt împărțiți pe la unchii și mătușile ce trăiau prin diferite regiuni ale Franței. Rémi rămâne iar singur pe lume. Hotărăște să colinde iar drumurile și să dea reprezentații, împreună cu Capi și să treacă, rând pe rând, pe la copiii grădinarului, Liza, Etiennette, Alexis și Benjamin.

Partea a doua

Capitolul XXII Înainte !

Înainte de a părăsi Parisul, Rémi trece să îl vadă pe grădinar, la închisoare. Acesta îi dă sfaturi bune și îi dăruiește ceasornicul său de buzunar.
Rémi își ia harpa și bagajul și comandă, pentru el și pentru Capi, ”Înainte !”. Pornesc spre Fontainebleau, unde se întâlnește cu Mattia. Cerșea în preajma unei biserici. Îi spune lui Rémi că Garofoli era la închisoare, fiindcă omorâse un băiat în bătaie. Îl convinge să îl ia și pe el cu ei, arătând că știe să cânte la mai multe instrumente, să danseze și altele, și pornesc cu toții înainte.
Pe drum întâlnesc o nuntă, unde cântă pentru cei care voiau să danseze. Adună o sumă frumoasă de bani și Rémi începe să viseze cum îi va face tușei Barberin surpriza să îi cumpere o vacă.

Capitolul XXIII Orașul negru

Băieții ajung la Varses, oraș minier cu case negre, cai negri, copaci și oameni negri, din cauza prafului de cărbune. Aici trăia unchiul la care găsise adăpost Alexis. Găsesc casa acestuia, dar unchiul și nepotul erau în mină, iar mătușa nu se îndură să-i oprească la masă pe băieți.
Rémi și Mattia își astâmpără foamea cu pâine de la o brutărie, iar la ora șase îl așteaptă pe Alexis la ieșirea din mină. Unchiul spărgea cărbunele cu târnăcopul, iar Alexis împingea vagonetele cu cărbuni până la puțul de unde cărbunele era scos afară. Munca era grea și, uneori, se mai întâmplau și accidente grave, când exploda gazul grizu.

* * * 

Pentru continuare, dă click aici: Singur pe lume (7)

Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

10 comentarii:

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !