10 mai 2018

ROBINSON CRUSOE. Povestire pe scurt (1)

de DANIEL DEFOE

Capitolul 1

Nașterea și obârșia mea. La 19 ani am fugit de acasă împreună cu un coleg. Plecarea pe mare și naufragiul. Salvarea echipajului și debarcarea lângă Yarmouth
În 1632, în familia Robinson Kreutznaer apare al treilea fiu. Robinson era numele familiei mamei, iar Kreutznaer - al tatălui, de origine germană. Până la urmă, urmând pronunția englezească, Kreutznaer a devenit Crusoe.
Fiul cel mai mare murise în război  și despre cel mijlociu nu se știa nimic. Nici cel de-al treilea fiu nu dă semne prea bune.
Tatăl său vrea să învețe, ca să devină jurist. Robinson Crusoe nu visează decât să plece pe mare. Tatăl său îi arată că are acasă de toate și că numai disperații pleacă să-și croiască o soartă departe de casă. Îi mai spune că face parte din cea mai bună clasă, clasa de mijloc, în care oamenii duc o viață îndestulată, nefiind nici robi ai muncii, nici sclavii luxului și invidiei. Mai adaugă faptul că va ajunge la mari nenorociri și nu va fi nimeni lângă el care să-l poată mângâia sau ajuta.
Cuvintele tatălui îl mai țin pe loc un an. După aceasta, se întâlnește întâmplător cu un fost coleg care pleca la Londra pe corabia tatălui său. Uită toate sfaturile primite și, la 1 septembrie 1651, la 19 ani, pleacă pe mare fără să dea de veste nimănui.
Deîndată ce corabia iese din port se pornește o furtună. Suferințele îndurate îl fac să jure că se va întoarce acasă și va asculta povețele tatălui său. A doua zi, vine vremea bună și Robinson Crusoe uită de toate jurămintele. După câteva zile, corabia ajunge la Yarmouth. Aici începe o furtună cumplită. Apa pătrunde în navă și cu greu o altă corabie le trimite o barcă în ajutor. La un sfert de oră după ce o părăsiseră, corabia se scufundă.
Robinson Crusoe ajunge până la urmă la Yarmouth. Îl cunoaște pe tatăl colegului său și îi povestește cine este și cum ajunsese pe corabia lui. Omul îi spune să învețe din ceea ce a pățit și nu cumva să se mai ducă pe mare.
Lui Robinson Crusoe îi e rușine să se întoarcă acasă și se îmbarcă pe un vas pentru Guineea.

Capitolul 2

Plăcută călătorie în Guineea. În robie, la pirații din Sale. Fuga împreună cu un băiat maur.
La Londra, tânărul cunoaște un căpitan de corabie care îl ia pe vasul său, împreună cu mărfurile cumpărate, pentru a face negoț. Reușește să vândă tot și să câștige niște bani. La întoarcere, căpitanul cel cumsecade moare, iar Robinson Crusoe lasă în păstrare o parte din bani la văduva acestuia, iar cu restul de bani cumpără mărfuri și se îmbarcă din nou pentru Guineea.
Corabia ajunge între coasta Africii și insulele Canare. Aici este atacată de pirați, iar toți cei care rămân vii sunt luați robi de pirații mauri din Sale. Robinson Crusoe rămâne rob chiar la căpitanul vasului care îi atacase. Cu timpul, acest căpitan capătă încredere în tânăr și îl trimite uneori la pescuit împreună cu un băiat, Xury. Odată, pe când barca era bine aprovizionată cu hrană și apă, ba erau acolo și arme și muniție, cei doi fug pe mare ca să scape de sclavie. Navighează de-a lungul coastei, sperând să ajungă până la urmă pe coasta Spaniei. Vântul neprielnic îi duce însă în sensul opus.

* * * 

Sursa foto

Citește  povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

3 comentarii:

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !