7 mai 2018

ODISEEA de Homer. Povestire pe scurt (2)

Ajunseră aproape de insula Ciclopilor, uriaşii cu un singur ochi, aşezat în frunte. Ulise, curios să-i vadă pe ciclopi, îşi duse corabia chiar la ţărmul insulei. Celelalte corăbii se opriră într-o insulă mai îndepărtată. Ulise şi o ceată de oameni de-ai lui, cu ulcioare de vin în braţe, căutară o peşteră unde să poposească.


Nimeriră tocmai la peştera ciclopului Polifem. Intrară, el nu era acasă. Tocmai când să se aşeze în jurul focului, acesta intră şi astupă intrarea în peşteră cu o stâncă uriaşă.
Ciclopii erau nişte căpcăuni lacomi de carne de om. Polifem începu să-i manânce pe oamenii lui Ulise, câte doi în fiecare zi. Atunci Ulise, prefăcându-se că îi e prieten, îl îmbătă cu vinul din urcioare. În timp ce dormea, îi luă vederea unicului ochi. Apoi se prinseră de burţile oilor uriaşe, el şi tovarăşii lui. Când uriaşul ridică stânca de la intrare, să iasă oile la păscut, ieşiră şi ei cu ele odată.
Ajuns pe corabie, Ulise îi strigă lui Polifem numele său şi o seamă de batjocuri. Mânios, uriaşul îi ceru tatălui său, zeul mărilor, Poseidon, să facă în aşa fel încât Ulise să ajungă acasă cât mai târziu. Să fie fără nici un om de-al său și să fie întâmpinat de duşmani puternici.
Odiseea continuă. În drumul său, Ulise trecu pe la regele Eolus, stăpânul vânturilor, care  îi găzdui cum se cuvine. La plecare, pentru a-l ajuta să navigheze, strânse într-un burduf vânturile furtunoase şi i-l dădu, ca să le elibereze când va ajunge acasă. Nişte marinari, crezând că are bogaţii acolo, desfăcură burduful şi vânturile îl aduseră înapoi, la insula lui Eolus.
Plecat a doua oară de la regele Eolus, Ulise ajunse pe insula lestrigonilor, uriaşi care îi prinseră o parte din oşteni şi îi mâncară. Abia scăpă de acolo şi Ulise ajunse pe insula Eea, unde trăia vrăjitoarea Circe. Ea îi ospătă pe marinari sub ochii lui Ulise cu mâncăruri şi băuturi fermecate. Aceştia se transformară în purcei.
Ulise, datorită unei flori vrăjite pe care o primise de la zeul Hermes, scăpă de farmece. El o ameninţă pe frumoasa vrăjitoare că o omoară dacă nu-i transforma înapoi pe marinari în oameni şi ea se supuse. Un an de zile au petrecut Ulise şi marinarii lui în bratele lui Circe şi ale nimfelor sale. Până la urmă îi răzbi dorul de casă. Plecară, dar Circe îi spuse lui Ulise ca întâi va trebui sa ajungă în Infern, apoi să se reîntoarcă la ea şi abia după aceea va lua drumul spre casă.
Intr-adevăr, Ulise ajunse în Infern, în lumea morţilor şi îl întâlni pe proorocul Tiresias. El îi spuse ce mai avea de făcut şi prin ce mai avea să treacă până să ajungă acasă. Tot aici o întâlni şi pe mama sa, care murise în timp ce el era la războiul Troiei. Ea îi spuse că soţia lui, Penelopa, îl aşteaptă şi plânge zi şi noapte de dorul lui, iar fiul Telemac, creşte liniştit şi sănătos. Apoi Ulise îi văzu pe Agamemnon, mort după terminarea războiului troian, pe Ahile şi pe însuşi Heracle.

 * * *

Urmează Odiseea (3)

Citește povestiri de lecturi pentru orice vârstă !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !