2 mai 2018

O SCRISOARE PIERDUTĂ (3)

comedie de ION LUCA CARAGIALE

Partea a III-a a povestirii pe scurt

Actul III 

În sala cea mare a primăriei avea loc adunarea electorală, condusă de Trahanache. Pe locurile din faţă se aflau Caţavencu şi oamenii lui. Farfuridi îşi rostea discursul electoral, întrerupt mereu de dascălii din opoziție, grupul lui Caţavencu. Bătea apa în piuă şi spunea lucruri care nu aveau legătură cu subiectul discuţiei: revizuirea Constituţiei şi a legii electorale.


Strigătele oamenilor şi rugăminţile lui Trahanache, îl făcură să treacă la "cestiune" şi să-şi spună opinia. Farfuridi era de părere că ori să se revizuiască, dar să nu se schimbe nimic, ori să nu se revizuiască, dar atunci să se schimbe pe ici pe colo şi anume în punctele esenţiale !
După discursul lui Farfuridi,Trahanache dădu o pauză de cinci minute şi ieşi, chemat de Ghiţă în cabinetul primarului, unde îl aşteptau conu Fănică, prefectul, şi coana Joiţica. În timpul acesta Caţavencu şi grupul lui se luară la harţă cu Farfuridi şi grupul acestuia. Până la urmă, Farfuridi nu mai rezistă şi îi reproşă că e lipsit de onestitate, că se preface că e în opoziţie, dar de fapt e susţinut de prefect.
Zoe şi Tipătescu îl chemaseră pe Trahanache ca să îl mai roage o dată să pună candidatura lui Caţavencu. Voiau să prevină scandalul provocat dacă se publica o scrisoare pierduta, deşi Trahanache credea în continuare că este falsă. El le spuse că mai găsise o poliţă, un document falsificat de Caţavencu pentru a încasa o sumă mare de bani. Tipătescu îi spuse că atunci poate să anunţe numele candidatului pe care îl primiseră prin telegramă, Agamiţă Dandanache.
Mulţumit, Trahanache reveni în sală şi îi dădu cuvântul lui Caţavencu. Discursul rostit cu glasul când tremurat de plâns, când vioi şi lătrător, puse în atenţia ascultătorilor că industria română e admirabilă, e sublimă, dar lipseşte cu desăvârşire.
Sosi în sală şi cetăţeanul turmentat, care începu să îl întrerupă pe orator, spre distracţia celor din grupul lui Farfuridi şi supărarea susţinătorilor lui Caţavencu. La un moment dat, când Ghiţă îi dădu de veste că i-au sosit oamenii, Trahanache îl întrerupse şi anunţă numele candidatului, Agamiţă Dandanache.
Furios că fusese înşelat în aşteptările sale, Caţavencu începu să strige despre o scrisoare pierduta, despre scrisoarea de amor a prefectului către soţia lui Trahanache. Nu îl mai auzi nimeni pentru că oamenii lui Ghiţă şi ai lui Farfuridi năvăliră cu mult zgomot  în faţă, peste grupul lui Caţavencu, aceştia săriră şi ei şi se iscă o bătaie generală.

* * *

Urmează O scrisoare pierduta (4)

Citește povestiri de lecturi pentru orice vârstă!


2 comentarii:

  1. Faceți niște rezumate foarte bune! Va mulțumesc pentru munca dumneavoastră!

    RăspundețiȘtergere

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !