21 mai 2018

MICUL PRINȚ. Povestire pe scurt (3)

de ANTOINE DE SAINT-EXUPÉRY

X

Odată plecat, micul prinț începuse să viziteze asteroizii din vecinătate. Pe primul locuia, singur, un rege. Deși nu avea supuși, se socotea monarh absolut și universal. Ceru copilului să-i îndeplinească poruncile, socotind că îi datorează supunere, așa cum cred toți regii despre ceilalți oameni. Când văzu că vrea să plece, îi ceru să rămână, promițând că-l face ministru, apoi ambasador.

XI

Pe planeta următoare locuia un om care crezu că micul prinț venise să-l admire. Îl întrebă, plin de vanitate,  dacă crede că e cel mai frumos, mai inteligent, mai bogat și mai elegant de pe planetă, dar acolo nu mai trăia nimeni în afară de el. Mirându-se din nou de cât de ciudați sunt oamenii mari, micul prinț plecase mai departe.

XII

Bețivul care trăia singur pe planeta următoare îi confirmase copilului părerea sa despre oameni mari. El îi spusese că o ține tot într-o beție ca să uite că îi este rușine fiindcă bea.

XIII

Pe planeta următoare trăia, tot singur, un om de afaceri. Era atât de ocupat să calculeze, că nici nu mai știa ce anume calcula. Întrebările copilului îl făcură să-și da seama că număra stelele, pe care le socotea proprietatea lui. Copilul îl întrebă ce face cu ele, iar omul răspunse că nu face nimic, doar le numără. Nici el, la rândul lui, nu le era cu nimic de folos stelelor.

XIV

A cincea planetă era cea mai mică dintre toate. Pe ea nu încăpea decât un felinar și lampagiul care se ocupa de aprinderea și stingerea felinarului. Micul prinț găsi că acesta era primul care avea un rost, fiindcă  îndeletnicirea lui era frumoasă și folositoare. Necazul era că ziua era atât de scurtă, încât de la aprinderea felinarului la stingerea lui nu trecea decât un minut, apoi trebuia să-l aprindă din nou după un minut și tot așa.
Micul prinț plecă mai departe gândind că, dintre cei întâlniți până acum,  lampagiul e primul care se ocupă de altceva decât de el însuși.

XV

Pe planeta următoare trăia un geograf care nu știa dacă planeta lui are ape și munți fiindcă el nu era explorator, zicea el. Îl socoti pe micul prinț că ar fi un explorator și îi ceru să povestească despre planeta lui, pentru ca el să noteze totul. Copilul află de la geograf că florile sunt efemere, adică nu au viață lungă, și se gândi cu regret la floarea lui. Geograful îi recomandase să viziteze planeta Pământ.
* * * 
Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

2 comentarii:

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !