19 mai 2018

HEIDI FETIȚA MUNȚILOR. Povestire pe scurt (9)

roman de JOHANNA SPYRI

Capitolul IX. O bunică

Pregătirile făcute înainte de sosirea bunicii Clarei, dovedeau că aceasta este o persoană cu un cuvânt greu în casă. Când ajunse, bunica voi imediat să o vadă pe Heidi fetița munților, deși guvernanta și camerista îi porunciseră să nu se miște din camera ei.


Heidi i se adresă bunicii foarte respectuos, dar ea îi ceru să îi spună simplu, ”bunico”. La rândul ei bunica voi să știe cum o cheamă si află că o cheamă Heidi, dar guvernanta îi cere să răspundă la numele Adelheid. Fetița nu își dădea seama că, de fapt, Heidi era numele de alint chiar de la Adelheid, numele ei adevărat. Tocmai atunci apăru domnișoara Rottenmeier, căreia nu-i fu pe plac faptul că bunica si fetița se adresau una alteia în termeni atât de apropiați, dar bunica o puse la respect.
După câteva zile, când Heidi intră în camera bunicii, văzu un teanc de cărți pe masă. Bunica îi făcu semn să le răsfoiască. Într-o carte văzu o poză cu o turmă de vite și un ciobănaș pe un câmp frumos și fetiței îi veniră lacrimile în ochi. Bunica o întrebă dacă a învățat să citească, iar Heidi spuse că știe de la Peter că nu se poate învăța cititul, fiindcă e foarte greu. Bunica îi răspunse că tocmai de aceea nu a învățat, fiindcă l-a crezut pe Peter. Acum trebuie să o creadă pe ea că poate învăța să citească. Dacă va învăța, va putea afla prin ce întâmplări a trecut păstorul cu turma lui. Heidi îi spuse că ar vrea să învețe să citească.
Heidi fetița munților suferea mult de dorul locurilor natale. Bunica își dădu seama că are ceva, dar fetița nu voi să pară nerecunoscătoare și nu spuse că îi e dor de acasă. După un timp, preceptorul veni la doamna Sesemann cu vestea minunată că Heidi a învățat să citească. Seara, la cină, Heidi găsi pe masă cartea care îi plăcuse, iar bunica îi spuse că de acum este cartea ei. În fiecare seară, cititul era ocupația lor. Heidi fetița munților se ducea la bunica și citea din carte, iar bunica îi explica ce nu înțelegea. Așa trecură zilele și bunica începu să vorbească despre plecarea sa.

* * *

Urmează Heidi fetița munților (10)

Găsești textul întreg al capitolului IX aici !


Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !