19 mai 2018

HEIDI FETIȚA MUNȚILOR. Povestire pe scurt (8)

roman de JOHANNA SPYRI

Capitolul VIII. Stăpânul casei află niște lucruri nemaipomenite

După câteva zile de la întâmplările cu pisicuțele și cu pâinițele, sosi acasă domnul Sesemann. Se repezi întâi în sala de studii, să își vadă fiica. O cunoscu și pe Heidi fetița munților, despre care îi scriseseră și Clara și, mai ales, domnișoara Rottenmeier.

Dorind să rămână puțin singur cu Clara, să stea de vorbă cu ea, o rugă pe Heidi să îi aducă un pahar cu apă. Fetița îl întrebă dacă dorește ca apa să fie rece, iar domnul Sesemann răspunse că o vrea foarte rece.  Heidi plecă să aducă apa.

Domnul Sesemann o întrebă pe Clara ce fel de animale a adus Heidi în casă, de a făcut-o pe guvernanta să îi scrie că fetița nu e în toate mințile. Clara îi povesti toate întâmplările petrecute cu Heidi, bineînțeles și pe cea cu pisicuțele, făcându-l pe tatăl ei să râdă cu poftă. Înțelese că fata lui nu dorea să o trimită înapoi pe Heidi, așa cum ceruse guvernanta.
Heidi sosi cu paharul cu apă rece și spuse că a adus apa de la fântână. Clara se miră că se dusese până acolo. Fetița spuse că fusese și mai departe chiar, fiindcă la cea mai apropiată fântână fusese prea multă lume și se dusese la alta. Acolo, un domn bătrân i-a cerut să-i dea și lui paharul să bea, apoi a întrebat-o cui îi duce apa. Aflând că apa era pentru domnul Sesemann, a rugat-o pe Heidi să îi transmită urări de sănătate. După ce îi cerură amănunte despre domnul acela, domnul Sesemann și Clara își dădură seama că era doctorul lor.
Chiar în seara aceea domnul Sesemann stătu de vorbă cu guvernanta. Îi spuse că Heidi va rămâne la ei și că fata lui ține foarte mult la ea. Îi ceru hotărât să se poarte frumos cu ea și îi spuse că foarte curând avea să aibă un ajutor. Mama lui avea să sosească acolo imediat ce va pleca el la Paris. Guvernanta nu păru să se bucure prea mult de această veste.
Într-adevăr, imediat ce domnul Sesemann plecă, mama lui, doamna Sesemann, își anunță sosirea.

* * * 

Urmează Heidi fetița munților (9)

Găsești textul întreg al capitolului VIII aici  !


Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !