19 mai 2018

HEIDI FETIȚA MUNȚILOR. Povestire pe scurt (7)

roman de JOHANNA SPYRI

Capitolul VII. În casa Sesemann e zarvă multă

În dimineața zilei următoare, fetele, preceptorul și guvernanta se aflau în sala de studii. Se auzi soneria sunând puternic, apoi apăru Sebastian, cu un coș pentru domnișoara Clara.

Guvernanta nu îi permise să îl deschidă înainte de terminarea lecțiilor, dar Clara era cu ochii numai la el, curioasă să afle ce este înăuntru. Preceptorul înțelese că nu mai e cu gândul la lecții și îi permise el să îl deschidă.

Clara dădu capacul coșului  la o parte și din coș țâșni o ceată de pisici mici care săriră și se agățară cu ghearele de ce nimereau, mieunând de zor.
Guvernanta chemă servitorii să o scape de fiarele acelea. Norocul pisicuțelor fu Sebastian, care le duse în siguranță, lângă suratele lor aduse de Heidi fetița munților cu o zi înainte. Domnișoara Rottenmeier află că pisicuțele apăruseră acolo din cauza lui Heidi. Voi să o pedepsească să stea în pivniță, dar Clara se opuse cu înverșunare.
Mica infirmă începea să țină tot mai mult la Heidi. O înveseleau șotiile ei din sala de studii și îi plăceau mult povestirile ei despre viața în munții ei dragi, despre bunicul și despre bunicuța lui Peter.
Heidi strânsese o mulțime de pâinițe, pe care le primea la masă, și le ascunsese în șifonier, cu gândul să i le ducă bunicii. Într-o zi, guvernanta îi propuse Clarei să îi dea câteva rochițe ale ei lui Heidi, fiindcă nu îi plăcea cum este îmbrăcată. Clara acceptă cu plăcere, iar guvernanta duse rochiile în șifonierul lui Heidi. Dădu acolo de pâinițe și făcu un tărăboi nemaipomenit. O trimise pe cameristă să ia pâinițele și pălăria de paie a fetiței, ca să le arunce.
Heidi plânse mult în camera Clarei, iar aceasta o liniști cum putu. Îi spuse că, oricum, pâinițele se întăriseră și bunica nu ar fi putu să le mănânce. Avea să-i dea ea multe pâinițe proaspete și moi atunci când avea să plece la bunica.
La cină, Heidi fetita muntilor încă mai suspina. Sebastian, de câte ori trecea cu platourile, îi făcea semne din ochi, dar ea nu înțelegea. Pricepu doar când urcă în camera ei. Pe pat se afla pălăria de paie, salvată de Sebastian din mâinile Tinettei.

* * *

Urmează Heidi fetița munților (8)

Găsești textul întreg al capitolului VII aici !


Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !