19 mai 2018

HEIDI FETIȚA MUNȚILOR. Povestire pe scurt (2)

roman de JOHANNA SPYRI

Capitolul II. La bunicul

Bunicul o luă pe Heidi fetița munților să-i arate cabana pe dinăuntru și să-și pună hainele în șifonier. Fetița văzu că nu era decât o singură încăpere. Îi dădu ocol să-și caute un loc de dormit. Descoperi o scăriță lângă patul bunicului, urcă pe ea și ajunse în pod.
Își alese un loc în dreptul unei lucarne de unde se vedea întreaga vale. Aici își făcu un culcuș din fân prospăt, iar bunicul îi aduse un cearceaf și îl acoperi, ieșind chiar ca un pat.
Coborâră și începură să prepare cina. Bunicul puse ceaunul cu lapte pe vatră, apoi, începu să rumenească la foc o bucată de brânză pusă în vârful unei furculițe lungi. În timpul ăsta, în spatele lui, Heidi îi făcu o surpriză și puse frumos masa, luând din dulap ce îi trebuia. Nu era decât o ceașcă, așa că fata puse pe masa ceașca și un pahar  Bunicul se bucură că s-a gândit la asta și că se descurcă.
Când să se așeze la masa, Heidi văzu că nu e decât un singur scaun, pe care stătea bunicul. Luă repede de lângă vatră scăunelul cu trei picioare, dar era prea mic și fetița nu ajungea la masa. Atunci bunicul îi trase scaunul lui în față ca pe o măsuță.
După ce terminară de mâncat, bunicul ieși cu Heidi după el să pregătească staulul caprelor. Turma mânată de Peter sosi și din turmă  se desprinseră două capre, una albă - Fulg-de-nea  și una tărcată - Pestrița. Peter plecă cu celelalte capre spre sat, iar Heidi începu să mângâie bucuroasă caprele.
Bunicul mulse caprele și îi mai dădu lui Heidi fetita muntilor o porție de lapte, cu o bucată de pâine, apoi o trimise la culcare, iar el duse caprele în staul.

* * *

Urmează Heidi fetița munților (3)

Găsești textul întreg al Capitolului II aici !


Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !