20 mai 2018

HEIDI FETIȚA MUNȚILOR. Povestire pe scurt (14)

roman de JOHANNA SPYRI

Capitolul XIV. La cabană sosește un singur oaspete

În fiecare zi, Heidi fetița munților refuza să meargă cu Peter și căprițele la pășune. Spre necazul prietenului său, voia neapărat să fie acasă când vor sosi oaspeții de la Frankfurt. Făcea zilnic curățenie lună, așa cum învățase la ei,  de strălucea casa, dându-i bunicului prilejul să se mândrească de faptul că nu degeaba fusese ea în țări străine.


Într-o frumoasă dimineață de toamnă însorită, Heidi, aflată în fața cabanei, începu să-l strige pe bunicul și o luă la fugă la vale. Venea doctorul și alergă fericită în întâmpinarea lui, crezând că vor apărea curând și ceilalți. Mare îi fură mirarea și supărarea când află că bunica și Clara nu mai vin decât în primăvara următoare. Se liniști singură și îl conduse pe doctor la bunicul.
Cei doi bătrâni se salutară cu căldură, căci, deși nu se văzuseră niciodată, se cunoșteau foarte bine, din povestirile lui Heidi. Bunicul îl sfătui pe doctor să ia câteva zile o cameră cu chirie în Dörfli, ca să poată urca zilnic la ei, să se bucure de priveliștile minunate.
Cum venise amiaza, bunicul și Heidi fetița munților puseră repede masa afară și se ospătară cu lapte cald, brânză rumenită și felii groase de carne uscată. Încântat, doctorul spuse că aici trebuia să vină Clara, să respire aerul acela curat și sănătos și să mănânce bunătăți ca acelea pe care le mâncase el acolo.
Între timp sosi și omul care cărase pachetul trimis de Clara lui Heidi. Fetița îl desfăcu iute și descoperi cu bucurie cutia cu prăjituri fragede pentru bunica și celelalte daruri. Bunicul își îndesă imediat pipa cu tutunul primit, oferindu-i și doctorului.
Se lăsă și înserarea. Bunicul făcu un pachet cu prăjiturile și șalul pentru bunica și salamul pentru Peter și porniră toți trei la vale. Bărbații se duseră să caute cameră pentru doctor, iar Heidi se opri la bunica. Tare mult se bucură bunica, mai ales de șalul cel călduros, care avea să-i prindă bine în zilele friguroase. La rândul ei, Brigitte se uita bucuroasă și uimită la salamul cel mare, care îl amuți de uimire și pe Peter, când sosi acasă. Bunicul veni să o ia pe Heidi fetița munților. Cei doi își luară rămas bun și porniră spre cabana lor liniștită.

* * *

Urmează Heidi fetița munților (15)
Găsești textul întreg al capitolului XIV aici !
Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !