6 mai 2018

FRAM URSUL POLAR (1) Povestire pe scurt

de CEZAR PETRESCU

Capitolul I. O reprezentație de adio la circul Struțchi

La circul Struțchi are loc ultima reprezentație. Acum își încep numărul tigrii de Bengal, una dintre cele două minuni ale acestui circ. Cealaltă este Fram ursul polar.
Cei doisprezece tigri ascultă de dresor, de fapt dresoarea lor, Miss Elian, de biciul cu canaf de mătase și de privirea ochilor ei. Ei execută toate figurile pe care le-au învățat și pare că sunt ascultători.


O fetiță cu ochi albaștri și căciuliță de hermină, venită cu bunicul ei, gândește că pe ea, acasă, n-o ascultă nici Pufuleț, pisoiul ei. Nu știe că tigrii se supun de frica bătăii teribile ce îi așteaptă dacă nu o ascultă pe dresoare.

Rajah e cel mai tânăr și cel mai puternic dintre tigri.  Nu a uitat viața din libertate și nici faptul că era cel mai temut în pădurea lui. Acum se teme și el de groaznica pedeapsă ce l-ar aștepta dacă nu s-ar supune și o lasă pe dresoare să-și pună capul în gura lui, larg deschisă.

Capitolul II. Fram face nazuri

Programul ultimei reprezentații a fost foarte bogat. Gimnaști și echilibriști, cai și elefanți, maimuțe și lei, pantere și câini, acrobați și clovni.
Cei patru gimnaști la trapez au făcut să înghețe inimile spectatorilor cu zborul lor nebunesc. Elefanții uriași au dansat în două picioare în ritmul muzicii. Cei trei clovni, August prostul, Toto și Tănase, au făcut-o pe fetița cu ochi albaștri să se înroșească de atâta râs. Trupa japoneză a făcu acrobații cu farfurii și alte lucruri. Maimuțele au condus un mic automobil, ba una a cântat și din armonică.
Lumea îl așteaptă însă cu înfrigurare pe Fram ursul polar. Tuturor le plăcea numărul lui, pe care îl făcea singur, fără a fi amenințat de vreun dresor cu biciul sau cu privirea. Se ridica pe prăjină, mergea cu bicicleta, făcea tumbe, făcea acrobații pe labele dinainte. Totul pentru aplauze și pentru copii. Fram iubea aplauzele și iubea copiii. Când primea bomboane de la public, le împărțea cu copiii care stăteau sus la galerie, copii mai sărăcuți, care nu aveau bani pentru dulciuri.
După ce spectatorii și-au pierdut răbdarea, Fram ursul polar, apare de după cortină, salută, apoi rămâne neclintit. Uitase tot, așa cum îi explică bunicul Lilicăi, fetița cu ochi albaștri.

* * * 

Sursa foto

Citește povestiri de lecturi pentru orice vârstă !

13 comentarii:

  1. Foarte buna povestirea

    RăspundețiȘtergere
  2. Vărog îmi puteți da toate capitoule ?

    RăspundețiȘtergere
  3. La sfârșitul fiecărui episod al povestirii ai trimitere către episodul următor. Dă clic unde scrie cu albastru ”Urmează Fram ursul polar ()”.

    RăspundețiȘtergere
  4. Foarte buna povestire si foarte scurta multumim prentru ajutor.

    RăspundețiȘtergere
  5. va multumesc ca v ati facut timp sa scrieti rezumatul pe capitole. Ma ajutat foarte mult pentru ca trebuia sa fac rezumatul pe capitole intr-o saptamana, iar site ul acesta m a ajutat enorm.<3

    RăspundețiȘtergere
  6. Foarte frumos rezumat, fidel textului si frumasa exprimarea, multumim

    RăspundețiȘtergere
  7. foarte bun rezumat 👍

    RăspundețiȘtergere

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !