11 mai 2018

DOUĂ LOTURI Povestire pe scurt (1)

nuvelă de ION LUCA CARAGIALE

De trei zile, domnul Lefter Popescu caută prin casă doua loturi. Cu mai mult  timp în urmă cumpărase câte un bilet la două mari loterii. Banii de bilete erau de împrumut, ca să-i poarte noroc. Îi luase de la domnul căpitan Pandele, promițându-i zece la sută din câştig. Acesta notase numerele biletelor. Cu trei seri în urmă,  căpitanul venise agitat la dl.Popescu. Îi spusese că au câştigat cu amândouă biletele, loturile cele mari.

De atunci, dl.Lefter a răsturnat casa  până a căzut pe o canapea sfărâmat de oboseală. A aţipit un sfert de oră şi deodată s-a ridicat. A exclamat că şi-a amintit unde sunt cele doua loturi. În jacheta cenuşie de vară, în buzunarul de la piept. 
Dl.Popescu îi ceru soției să aducă jacheta. Ea  îi spuse că a dat-o unei țigănci, în schimbul a zece farfurii. Dl.Lefter îi porunci să aducă farfuriile. Începu să le spargă una câte una. 
Pe înserat, dl.Lefter şi căpitanul Pandele, comisarul Turtureanu de la secţie şi doi sergenţi erau într-o birjă. Ajunşi la casa chivuței Țâca, sergenţii s-au postat în dosul casei. Acasă erau numai o fetică şi o ţigancă bătrână care gătea prune cu carne. Comisarul, dl.Popescu şi căpitanul fură duşi în odaie. Aici se aflau două paturi cu grămezi de încălţăminte şi de haine vechi.
Cum văzu hainele, dl.Lefter se repezi să-şi caute jacheta, dar nu o găsi. Sosi şi Ţâca, obosită şi înfometată. Nici nu intră bine, şi cei trei bărbaţi o luară la mijloc întrebând unde e jacheta. Dl.Lefter i-a amintit că a dat zece farfurii pentru jachetă. Atunci, ea le-a spus că e îmbracată cu ea, că e gravidă şi îi e frig. Apoi s-a dezbrăcat şi le-a dat-o.
Cele doua loturi nu erau în jachetă, iar femeia nu ştia nimic. Le-au dus pe toate trei ţigăncile la secţie. Nici acolo nu au aflat nimic de la ele. Le-au lăsat în arest, nemâncate, poate şi-or aminti sau or spune  până la urmă unde sunt biletele. Ei s-au dus la berărie. Aici, dl.Popescu a dat ochii cu şeful său, căruia îi trimisese o scrisorică prin care îşi motivase absenţa de la servici spunând că este bolnav.

* * *


Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă!

11 comentarii:

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !