4 mai 2018

CHIRIȚA ÎN PROVINȚIE (2)

de VASILE ALECSANDRI

Actul II

Chirița în provinție se puse pe mari schimbări. În timp ce Ion nu mai prididea cu căratul peşcheşurilor, ea stătea toată ziua la oglindă şi se pregătea să plece în voiaj la Paris. Pe Bârzoi îl chinuia căci îl silise să treacă la haine și mâncăruri europene şi să facă cheltuieli pe mobilă nouă şi altele.


Înainte de plecarea la Paris, Chiriţa voia să îi logodească pe Luluţa şi Guliţă, chiar dacă Bârzoi spunea că fata e cam apucată. Chiar în ziua aceea urma să dea dea o masă de logodnă, la care fusese poftit şi ofiţerul ce venise în gazdă la ei.
Ofiţerul nu era altul decât Leonaş, care venise astfel deghizat ca să îi joace o festă Chiriței în provinție. Se prefăcu îndrăgostit de ea, iar cucoana, cucerită, îi dărui portretul ei şi fugi, ruşinată.
Sosi Luluţa şi îi spuse lui Leonaş că vor să o logodească cu Guliţă. Acesta sosi chiar când Leonaş o mângîia pe Luluţa şi făcu un tărăboi de veni toată lumea. Chiriţa îl recunoscu pe Leonaş şi înţelese că se dăduse pe mâna acestuia.
Travestit în birjar, Leonaş reveni şi intră în vorbă cu Ion. Spuse că are să i se jeluiască ispravnicului într-o pricină şi află astfel că fără plocon boierul nu îl primeşte.  Trebuia să aducă fie păstrăvi, fie caş, fie căpăţâni de zahăr, ba chiar şi bani. Cu banii procedau aşa: împricinatul cumpăra curcanul cel bătrîn cu bani, apoi dădea curcanul drept plocon şi acesta revenea în ograda ispravnicului. Ion vânduse deja curcanul de 57 de ori până atunci !
Chiriţa îl recunoaşte iar pe Leonaş, iar cuconul ispravnic vrea să-l dea pe mâna jandarmilor. Leonaş pleacă după ce îi aminteşte de felul în care împarte el dreptatea şi de curcanul isprăvnicesc...
Sosiră musafirii, la masă. Sosi şi monsiu Şarlă cu paşaportul pentru Franţa al cucoanei Chiriţa. Pe când povestea ce mai văzuse prin Iaşi, apăru şi  Leonaş. Era deghizat în actriţă şi spuse că are un frate, Leonaş, care e îndrăgostit de duduca Luluţa de la ei din casă. Făcându-se că o sărută ca să o felicite pentru logodnă, Leonaş îi şopti Luluţei să opreascălogodna.
Luluţa se prefăcu a face o criză de nebunie şi ceru să fie logodită cu madama actriţă. Monsiu Şarlă spuse că e bine să i se facă bolnavei pe plac, aşa că Leonaş şi Luluţa schimbară în faţa tuturor inelele de logodnă.
După aceasta, Leonaş se dădu pe faţă. Cuconul Grigori începu să strige că nu e de acord cu logodna, dar Leonaş îi arătă documentul prin care era destituit. Îi mai spuse că va vorbi despre plocoane şi curcan, aşa că Bârzoi se dădu bătut. La gândul că pierde zestrea Luluţei, Chiriţa sări şi spuse că nu se poate, dar Leonaş o ameninţă că îi arată portretul lui Bârzoi, iar  Chiriţa tăcu şi ea.
Până la urmă se împăcară cu toţii, Leonaş îi dădu portretul înapoi cucoanei şi se aşezară la masă, cei doi Bârzoi urmând a fi naşi la cununia celor doi tineri.

Sfârşitul povestirii pe scurt a comediei ”Chirița în provincie”

Citește textul întreg !


Povestită pe scurt după același autor, citește și comedia:

Citește povestiri de lecturi pentru orice vârstă !

10 comentarii:

  1. Pe viitor sa incercati sa le faceti umpic mai scurte

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dacă ai nevoie de rezumate, scurtezi tu. Scopul meu este să vă ajut să înțelegeți textele originale, nu să vă fac temele. ☺

      PS. Fără supărare! ”umpic” se scrie corect ”un pic” sau ”puțin” !

      Ștergere
  2. Puteți scrie un rezumat intitulat
    Chirița in voiaj , ar fi folositor.

    RăspundețiȘtergere
  3. Dumnezeu sa va dea sanatate si fericire familiei dumneavoastra!!!

    RăspundețiȘtergere

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !