17 mai 2018

CĂLĂTORIILE LUI GULLIVER. Povestire pe scurt (4)

roman de JONATHAN SWIFT

Călătoria în Brobdingnag (Partea a doua)


V

Din pricina dimensiunilor sale, Gulliver trăi mai multe întâmplări neplăcute în Brobdingnag. Piticul, înainte de a fi alungat, scuturase un măr deasupra sărmanului omuleţ şi peste el căzuseră câteva mere cât nişte butoaie. O dată îl trânti grindina la pământ, altă dată îl răpi un căţeluş, apoi o maimuţă.


Regina, ştiind  cât de mult îi place lui Gulliver să navigheze, puse un tâmplar că construiască un vas cu vâsle şi cu pânze, pe măsura lui, apoi un jgheab plin cu apă pentru navigat. Gulliver se urcă pe vas şi începu manevrele, iar regina şi doamnele de onoare făcură vânt cu evantaiele, ca să umfle velele.

VI

Şi Gulliver încercă să le facă plăcere  regelui şi reginei. Din nişte peri căzuţi când regele era bărbierit îşi confecţionă un piepten, apoi din păr căzut când regina era pieptănată făcu două scaune ca acelea împletite din trestie şi o pungă pe care o dărui lui Glumdalclitch.
Omuleţul stătu de mai multe ori de vorbă cu regele şi îi povesti despre natura şi societatea din Anglia. Încercă să prezinte în culori frumoase felul ei de guvernare, Camera Lorzilor şi Camera Comunelor, curţile judecătoreşti, gospodărirea vistieriei şi istoria Angliei. Totuşi, regele, după ce îi puse mai multe întrebări, ajunse la concluzia că Anglia e condusă de incompetenţi, corupţi şi vicioşi, ceea ce explică de ce se cheltuieşte mai mult decât se câştigă şi de ce poartă atâtea războaie.

VII

Necăjit de ceea ce spusese regele despre Anglia, Gulliver studie mai atent cum merg lucrurile în Brobdingnag, începând chiar cu regele.
Regele din Brobdingnag avea principii foarte simple de guvernare: bunul simţ şi raţiunea, dreptatea şi îngăduinţa. Şi învăţământul era simplu, ca principiile regale. În Brobdingnag se studiau morala, istoria, poezia şi matematica. Aceasta din urmă se mărginea numai la aspectele practice, la îmbunătăţirile ce se puteau aduce celorlalte îndeletniciri.
Legile erau scurte şi simple. La fel erau şi cărţile, scrise într-un stil clar, viguros, fără înflorituri. Armata era formată din negustori şi fermieri, iar comandanţii erau nobili. Niciunul nu primea soldă sau altă răsplată, totuşi instrucţia era excelentă şi disciplina neabătută.

VIII

După vreo doi ani de şedere a lui Gulliver în Brobdingnag, regele şi regina plecară într-o călătorie către marginea ţării, la ocean. Îi luară pe Gulliver şi pe Glumdalclitch cu ei. Omuleţul călătorea ca de obicei, în cutia lui de lemn, ce avea un inel pe capac, spre a putea fi apucată şi transportată.
Într-o zi, Glumdalclitch se simţi rău şi îl lăsă pe un paj să îl scoată la aer pe Gulliver. Pajul lăsă cutia jos şi plecă. Un vultur apucă cutia în cioc şi zbură deasupra apei. La un moment dat scăpă cutia în apă şi Gulliver se trezi plutind pe valuri, închis în cutia lui.
După ce se necăji o vreme, căci cutia lua apă, simţi că este remorcat şi, după un timp, auzi voci care vorbeau în engleză. Fusese găsit de oameni ca el , englezi, ce se mirară foarte mult de cutia lui şi de lucrurile pe care li le arătă, între care pieptenul făcut din perii regelui.
Ajuns până la urmă în Anglia, acasă trecu ceva timp până să se obişnuiască să nu mai privească în sus când i se vorbea şi să nu mai strige tare ca să fie auzit, dar până la urmă se deprinse să se poarte iar firesc.

Sfârşitul călătoriei în Brobdingnag

Urmează Călătoriile lui Gulliver (5)

Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

2 comentarii:

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !