18 mai 2018

LA AGAPIA. Povestire pe scurt

povestiri de CALISTRAT HOGAȘ

Volumul ”Pe drumuri de munte”
Ciclul ”Amintiri dintr-o călătorie”

Urmare la De la Văratic la Săcu
Călătorii plecară de la Săcu la Agapia pe o cărare ce tăia de-a curmezișul un lanț de coline verzi și însorite. Pe aici vântul era blând, aerul era cald, plin de stoluri de fluturi, spre deosebire de drumul sălbatic de la Sihla și Săhăstria. După două ceasuri ajunseră deasupra mănăstirii Agapia-veche, sub care se zăreau chiliile albe  și turnurile strălucitoare ale mănăstirii Agapia-Nouă. Scufundate în valea de verdeață păreau un șirag de perle pe o tavă de smarald.

La Agapia - Veche, cea întemeiată de Petru-Șchiopul la 1585,  dădură de doamne și domnișoare, venite în gazdă, care culegeau flori de prin grădini. Trecură spre Agapia-Nouă și în drum se opriră la Piatra lui Aron. Se spune că Aron-Vodă și-ar fi petrecut copilăria la Agapia-Veche, pe lângă un călugăr bătrân, rudă cu el. Sătul de asprimea vieții călugărești, copilul fugi de la mânăstire, dar călugărul îl găsi și îi dădu o bătaie strașnică, chiar în locul unde acum era piatra. Mai târziu, când ajunse domnitor, puse piatra acolo, în semn de amintire.
Ajunseră la Agapia - Nouă, în valea adâncă și umbroasă pe unde curge pârâul Agapiei. Aici se aflau, sub haina călugărească, multe urmașe ale unor vechi familii boierești. Fură bine primiți și ospătați. Naratorul ieși în cerdac și privi frumoasa noapte cu lună, atât de frumoasă încât nu putea găsi cuvinte să își exprime admirația.
A doua zi vizitară interiorul bisericii. La Agapia Nouă pictura fusese făcută de Nicolae Grigorescu. Pictorul îmbinase cu măiestrie cerințele picturii bisericești cu trăsăturile picturii moderne, astfel că figurile nu mai erau uscate și ascuțite, ca în pictura de inspirație rusească de la  Văratic. Izbutise genial să înfățișeze în același timp în chipul Fecioarei Maria maternitatea și virginitatea, femeia și fecioara.

Găsești aici textul întreg !

Urmează Spre Pipirig 


Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !