1 mai 2018

AVENTURILE LUI TOM SAWYER (4)

de MARK TWAIN

Capitolul IX

Noaptea, pe la unsprezece, pe Tom Sawyer îl trezi din somn miorlăitul unei pisici. Era Huck Finn, care îl aştepta să meargă în cimitir, cum se înţeleseseră de dimineaţă. Acolo se aşezară la pândă, în apropierea mormântului unui bărbat mort de curând, să vadă dracii cum vin să-i ia sufletul.


Mare le fu mirarea când, în loc de draci, văzură la mormânt trei bărbaţi din târg: doctorul Robinson, moş Muff  Potter, beat criţă, şi Joe Indianul, un bandit şi un ticălos. Intre cei trei izbucni o ceartă, apoi se luară la bătaie, Muff Potter căzu leşinat la pământ, iar Joe Indianul luă iute cuţitul acestuia şi îl înjunghie mortal pe doctor. Îl jefui, apoi puse cuţitul în mâna lui Potter şi, când acesta se trezi, îi spuse calm că  el era ucigașul doctorului. Potter, care nu îşi amintea nimic, crezu şi îl rugă în genunchi să nu spună nimănui despre crimă.

Capitolul X

În vremea asta, băieţii, care văzuseră  fapta lui Joe Indianul, fugiseră într-un suflet spre târg. Ajunseră la tăbăcăria veche şi hotărâră să nu spună nimănui nimic, de frica răzbunării ucigaşului. Întăriră hotărârea cu un jurământ straşnic, scris cu sângele lor pe o scândurică, pe care apoi o îngropară în pământ.
Tom ajunse în patul lui aproape în pragul dimineţii, fără să ştie că Sid descoperise lipsa lui din timpul nopţii. Când se trezi, mirat că nu l-a strigat nimeni să se scoale, ca de obicei, îi găsi pe toţi în jurul mesei, într-o tăcere de gheaţă. După ce mâncă, mătuşa Polly îl luă deoparte şi îl certă, plânse, îi vorbi din suflet, ceea ce îl făcu pe Tom să sufere mult mai mult decât dacă i-ar fi tras o sută de bătăi.
Plecă spre şcoală, îngândurat şi trist. Acolo primi o chelfăneală, alături de Joe Harper, pentru că trăseseră chiulul cu o zi înainte, după-amiaza. Apoi inimioara lui necăjită primi ultima lovitură: Becky îi înapoie bumbul de alamă pe care i-l dăruise cu ocazia logodnei !

Capitolul XI

Pe la amiază, vestea crimei se răspândi în tot orăşelul. Învăţătorul îi lăsă pe copii liberi după-amiază. Toată lumea se îmbulzea spre cimitir. Tom se duse şi el , iar când ajunse la locul crimei, dădu cu ochii de Huck. Era acolo şi Joe Indianul, care nu dădea nici un semn de tulburare. Şeriful îl aduse pe Muff Potter, iar Joe Indianul mărturisi împotriva lui, povestind aşa-zisa crimă, spre marea mirare a băieţilor, care fugiseră de la locul crimei înainte să vadă cum întorsese Joe lucrurile, profitând de beţia şi inconştienţa lui Muff.
Băieţii tăcură, de frica Indianului, dar Tom visă urât mai bine de o săptămână şi vorbi în somn, dându-i prilej lui frate-său să îl pârască mătuşii, cum îi stătea în obicei. Noroc că şi mătuşa şi Mary spuseră că e normal, că a fost impresionat de crima aia nenorocită, pe care o visează şi ele.

* * *

Urmează Aventurile lui Tom Sawyer (5)

Citește povestiri de lecturi pentru orice vârstă !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !